About

Η LUUN είναι μια εταιρεία με έδρα τη Αθήνα που προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό. Αναγνωρισμένοι κατασκευαστές (iGuzzini, Soraa, Buzzi & Buzzi, Precision, RCL, Fagerhult, Trizo21, Nobile, Planlicht, Roger Pradier, Royal Botania) μας τιμούν με την αποκλειστική συνεργασία τους. Δουλεύουμε κυρίως με τη μέθοδο των ολοκληρωμένων projects και οι πελάτες μας είναι κατά κύριο λόγο αρχιτέκτονες, interior designers, lighting designers, μηχανικοί, κατασκευαστές αλλά και ιδιώτες, σε μια μεγάλη γκάμα έργων (κατοικίες, χώροι εργασίας, καταστήματα λιανικής και εστίασης, ξενοδοχεία, μουσεία, δημόσιοι χώροι, αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες και χώροι λατρείας κλπ).

– – –

Τα παραπάνω ήταν οι απαραίτητες συστάσεις. Τώρα, αντί να πούμε πόσο καλοί είμαστε, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες σελίδες, προτιμούμε να σας παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζουμε τον φωτισμό, γιατί νομίζουμε ότι αυτό έχει σημασία. Πολλοί λένε πως χρησιμοποιούν το φως για να βελτιώσουν τους χώρους, “να κρύψουν ατέλειες”, “να τονίσουν την ομορφιά”. Το φως όμως δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά. Το φως αποτυπώνει απλά την πραγματικότητα. Λέει την αλήθεια. Περιγράφει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι.

Η οπτική απάτη που εκμεταλλεύεται τους περιορισμούς της ανθρώπινης όρασης, δεν μπορεί να είναι ο σκοπός του. Το φως δεν μπορεί να λειτουργεί σαν το δωμάτιο με τους παραμορφωτικούς καθρέφτες του λούνα παρκ. Ο ρόλος του μάγου, του θαυματοποιού, δεν του ταιριάζει· είναι κόντρα κι αυτό, αργά ή γρήγορα, φαίνεται. Ο δικός του ρόλος είναι αυτός του αφηγητή, σε μια ιστορία γραμμένη από τον χώρο και τον χρόνο, στην οποία δεν μπορεί να αλλάξει λέξη. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι απλά να εκφέρει το γραπτό λόγο με ακρίβεια και καθαρότητα.

Αν μπορούμε να θέσουμε έναν στόχο στο φωτισμό, όπως και στην αρχιτεκτονική ολόκληρη, αυτός θα ήταν η ειλικρίνεια. Η ασίγαστη επιθυμία να πει τα πράγματα έτσι όπως είναι. Το φως στην καθημερινότητα μπορεί να κάνει μόνον ένα: τη ζωή των χρηστών του χώρου λίγο ευκολότερη ή λίγο δυσκολότερη. Κι εκεί επικεντρώνεται το ενδιαφέρον μας· στους χρήστες και όχι στον χώρο. Ένα δωμάτιο, είτε το φωτίσεις με το μονοχρωματικό κίτρινο φως μια λάμπας χαμηλής πίεσης νατρίου που κρέμεται στο κέντρο του, είτε με τις πιο σύγχρονες πηγές, τοποθετημένες με βάση μια προσεγμένη μελέτη, θα είναι ακριβώς το ίδιο. Ο χώρος δεν αλλάζει. Αυτό που θα διαφέρει θα είναι το συναίσθημα και η αντίληψη των ανθρώπων· τουλάχιστον στην αρχή, γιατί η ανθρώπινη όραση έχει μια αξιοθαύμαστη ικανότητα προσαρμογής ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες.

Αυτή είναι λοιπόν η δουλειά μας. Σεβόμενοι την διαφορετικότητα, καθώς ο φωτισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με το επίπεδο ανάπτυξης ενός τόπου και την πολιτισμική του ταυτότητα, να περιγράψουμε με το φως την πραγματικότητα, κάνοντας τη ζωή των ανθρώπων λίγο πιο εύκολη. Μπορεί το “λίγο” να ακούγεται… λίγο, αλλά πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο και χρειάζεται πολλή δουλειά για να επιτευχθεί.

Ούτε η αρχιτεκτονική, ούτε ο φωτισμός, ούτε η μουσική, ούτε η λογοτεχνία μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Αν κάποιος έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, είναι οι άνθρωποι. Και σε αυτούς στρέφεται το ενδιαφέρον μας. Αν μπορούμε με το φως να τους προσφέρουμε λίγη ψυχική ηρεμία, να τους δώσουμε την δυνατότητα να διαβάσουν ένα βιβλίο χωρίς να κουραστούν, να τους κάνουμε να έρθουν πιο κοντά, να κουβεντιάσουν, να ερωτευτούν, να μπορούν να παίξουν με τα παιδιά τους όταν γυρνάνε από την δουλειά γιατί δεν θα ’χουν πονοκέφαλο και δεν θα είναι εξαντλημένοι, να απολαύσουν σε μια όμορφη γωνιά την αγαπημένη τους μουσική, να κάνουν ένα ωραίο τραπέζι, όπου τα φαγητά εκτός από τις μυρωδιές θα αναδεικνύουν και όλα τους τα χρώματα, να περπατούν με ασφάλεια στους δρόμους, να διασκεδάζουν το καλοκαίρι στις πλατείες, να κυκλοφορούν σε μια πόλη με κτίρια φωτισμένα χωρίς κλισέ και υπερβολές, που με την αληθινή τους ταυτότητα —καλή ή κακή δεν έχει σημασία— και όχι με κάτι επίπλαστο, θα προσφέρουν έναν νυχτερινό οπτικό ρυθμό στην πόλη, τότε θα έχουμε καταφέρει κάτι.